НОВИНИ   ЦЕНТРУ

Семінар-практикум "Теоретико-методологічні основи проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини в умовах ІРЦ"  

28 лютого директор ІРЦ Олена БОДНАР та фахівець (консультант) ІРЦ Руслана ГАЛАЙДА взяли участь у психолого-педагогічному семінарі "Теоретико-методологічні основи проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини в умовах ІРЦ" для керівників та фахівців інклюзивно-ресурсних центрів Хмельницького району. Досвідом проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки ділились фахівці інклюзивно-ресурсного центру Городоцької міської ради. Учасники семінару в робочих групах напрацьовували кейс з формування висновку про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку особи.


Висловлюємо щиру подяку польському фонду «Даруємо крила» (Fundacja Uskrzydlamy) та священнику Павлу Росса (Pawel Rossa), модератору Центру Євангелізації «Світло- Життя» в с.Гвардійське

       Діти – наш найдорожчий скарб, наша надія, гордість і опора. Розвивати, підтримувати і заохочувати їх – святий обов`язок сім`ї, педагогів, влади і громадськості. Такої підтримки, розуміння та допомоги потребують і діти з особливими освітніми потребами. Надзвичайно приємно, коли про дітей турбуються небайдужі люди.

На передодні новорічних та різдвяних свят дітки, що відвідують «Інклюзивно-ресурсний центр» Гвардійської сільської ради та його фахівці, отримали несподіваний подарунок від польського фонду «Даруємо крила» (FundacjaUskrzydlamy) та священника Павла Росса (PawelRossa), модератора Центру Євангелізації «Світло- Життя» в с.Гвардійське.

Адміністрація та фахівці інклюзивно-ресурсного центру висловлюють щиру подяку за вашу підтримку і допомогу у придбанні обладнання для надання корекційно-розвиткових послуг вихованцям ІРЦ з особливими освітніми потребами. Ваша підтримка — свідчення Вашого небайдужого ставлення до проблем освіти в Україні і розуміння важливості корекції та виховання дітей з особливими освітніми потребами. Від усього серця бажаємо Вам здоров'я, злагоди, взаєморозуміння, душевного спокою та достатку. 

Семінар-практикум вчителів ЛФК та "Ритміки" 

на тему: "Адаптивна фізична культура для дітей з особливими освітніми потребами"

Засідання команди психолого-педагогічного супроводу дітей з ООП в НемичинецькійЗОШ І-ІІ ст.

19 вересня на базі Немичинецької ЗОШ І-ІІ ст. відбулося засідання команди психолого-педагогічного супроводу дітей з ООП. Члени команди супроводу опрацювали нормативно-правову документацію з питань організації інклюзивного навчання в новому навчальному році, розробили та затвердила дві індивідуальних програми розвитку дитини

Інструктивно-методична нарада

7 вересня 2023 року, відповідно до плану роботи "Інклюзивно-ресурсного центру" Гвардійської сільської ради Хмельницької області, фахівці ІРЦ провели інструктивно-методичну нараду з педагогічними працівниками закладів освіти Гвардійської, Лісовогринівецької та Чорноострівської ТГ, з питань оргганізації інклюзивного навчання в закладах освіти в новому 2023-2024 нр. Педагогічні працівники мали можливість ознайомитися із новими методичними рекомендаціями щодо організації освітнього процесу дітей з ООП у 2023-2024 н.р. та ще раз обговорити алгоритм створення команди психолого-педагогічного супроводу дитини з ООП, основні напрямки роботи асистента вчителя/вихователя, особливості складання індивідуальної програми розвитку та проведення корекційно-розвиткових занять з дітьми.

Семінар практичних психологів

30 травня 2023 р., відповідно до плану роботи "Інклюзивно-ресурсного центру" Гвардійської с/р, фахівець (консультант) ІРЦ Руслана ГАЛАЙДА провела онлайн-семінар з практичними психологами закладів освіти Гвардійської, Лісовогринівецької та Чорноострівської ТГ. Тема семінару "Організація першого рівня підтримки в закладах освіти".

Майстер - клас для батьків  

Гарна мова – найважливіша умова всебічного повноцінного розвитку дітей. Чим багатша і правильніша у дитини мова, тим легше їй висловлювати свої думки, тим ширші можливості в пізнанні навколишньої дійсності, змістовніші та повноцінніші стосунки з однолітками і дорослими, тим активніше здійснюється психічний розвиток. Зазвичай артикуляційну гімнастику проводить вчитель-логопед, але за умови наявності знань про правильність її виконання, можуть проводити і батьки. Така спільна робота фахівця та батьків дає швидший та позитивний результат. 24 травня 2023 р. фахівець (консультант) ІРЦ Неля МЕЛЬНИК провела майстер - клас для батьків дітей дошкільного віку, з теми: «Ігрова артикуляційна гімнастика, як засіб формування звукової культури мовлення дитини дошкільного віку».

З Днем вишиванки!

 Вітаємо з чудовим святом самобутньої, неповторної, барвистої української культури - з Днем вишиванки. Вона символізує зв'язок поколінь, будить високі патріотичні почуття в серці кожного українця. Бажаємо миру і злагоди в ваших будинках і серцях. Нехай ваш патріотизм допомагає захищати Україну, робити її цілісною та успішною. 

Над Україною всміхнулось сонце красне,

Зігріло землю променем своїм.

А я вдягнула зранку вишиванку. 

Я — українка і пишаюсь цим!

ОНЛАЙН - СЕМІНАР

26 квітня 2023 року фахівці ІРЦ провели онлайн - семінар з керівниками закладів загальної середньої освіти Чорноострівської ОТГ, на тему: "Організація інклюзивного навчання в закладах загальної середньої освіти".


Круглий стіл для директорів інклюзивно-ресурсних центрів «Узагальнення діяльності інклюзивно-ресурсних центрів: аналітична звітність»

22 грудня, згідно  плану роботи обласного ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти та за участі завідувача сектору спеціальної освіти та інклюзивного навчання управління освіти та науки  Департаменту освіти, науки, молоді та спорту Хмельницької ОВА Марисюк А.А., відбувся круглий стіл для директорів інклюзивно-ресурсних центрів. Директор Гвардійського ІРЦ Олена Боднар прозвітувала про діяльність "Інклюзивно-ресурсного центру" Гвардійської сільської ради Хмельницької області у 2022 році.

Інформуємо про те, що Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) разом із навчально-реабілітаційним центром «Джерело» підготували брошуру «Набута інвалідність дитини. Поради батькам і фахівцям». Брошура містить інформацію про порядок дій для оформлення інвалідності дитині, види допомог та підтримки, на які має право дитина з інвалідністю, та порядок їх отримання, інклюзивну освіту, а також рекомендації щодо батьківської підтримки дитини, облаштування домашнього та освітнього простору тощо.

Завантажити брошуру можна за посиланням: https://www.unicef.org/ukraine/documents/acquired-disability 

Інформація
про діяльність Консультаційного центру
Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Консультаційний центр надає підтримку громадянам України у режимі онлайн та офлайн щодо:

• роз'яснення можливих шляхів повернення дитини або сімей з дітьми на підконтрольну Уряду України територію;

• отримання свідоцтва про народження дитини в умовах воєнного стану або його легалізації, якщо документ отриманий на непідконтрольній території;

• встановлення контакту з дитиною, яку вивіз один із батьків за кордон;

• заповнення форми розшуку дитини або заявки на отримання допомоги дітям, які зазнали травмувань внаслідок війни;

• інші питання, пов'язані з порушеннями прав людини.

Тут ви можете повідомити:

• про дитину, яка загубилася;

• про злочин, скоєний проти дитини;

• якщо ви знайшли дитину без супроводу дорослих;

• якщо вам відомі факти депортації дитини;

• про примусову зміну громадянства та документів дитини;

• про інші порушення прав дитини під час війни.

В режимі онлайн: 0800-50-17-20 (безкоштовно) 044-299-74-08 (для дзвінків із-за кордону) hotline@ombudsman.gov.ua

В режимі офлайн під час особистого звернення: понеділок - четвер з 9:00-13:00, 13:45-18:00

пʼятниця - з 9:00-13:00, 13:45-17:00

вихідні дні - субота, неділя.

Адреса: 01008, м. Київ, вул. Інститутська, 21/8 Додатково надаємо консультації: через портал «Діти війни» - сайт: https://childrenofwar.gov.ua/

Щорічно 9 листопада в Україні відзначають День української писемності та мови. З нагоди свята традиційно проводиться Радіодиктант національної єдності. 

Відзнака "За соціальне партнерство" 

Президії Центральної Ради Профспілки України.

За останні кілька років інклюзивна освіта в навчальних закладах нашої країни забезпечила можливість залучення в навчальний процес великої кількості учнів із особливими освітніми потребами. Через соціальне партнерство здійснюється краща підготовка дітей та молоді з особливими освітніми потребами до участі у соціальному та економічному житті сучасної України. Таке партнерство надає можливість підвищення якості освіти дітей з особливими потребами в умовах інклюзивного простору, яке ефективне за умови узгодженості дій усіх учасників процесу, об'єднання їх ресурсів, урахування особистісних інтересів та розвитку дітей. 

Нарада директорів інклюзивно-ресурсних центрів Хмельницької області

03 листопада директором Департаменту освіти, науки, молоді та спорту Хмельницької обласної державної адміністрації Дарією Басюк було проведено нараду з керівниками інклюзивно-ресурсних центрів області з питань реалізації державної політики в частині забезпечення функціонування інклюзивно-ресурсних центрів в умовах воєнного стану.

Засідання команди психолого-педагогічного суупроводу дитини з ООП Лісовогрниівецького ліцею

26 вересня 2022 року фахівці (консультанти) ІРЦ взяли участь у засіданні команди психолого-педагогічного супроводу дитини з ООП Лісовогринівецького ліцею. Команда супроводу розробила комплексну систему заходів з організації освітнього процесу і розвитку дитини.

Засідання команди психолого-педагогічного суупроводу дитини з ООП Немичинецької ЗОШ І-ІІ ст.

З метою забезпечення ефективності освітнього процесу дітей з ООП, які здобувають освіту в умовах інклюзивного навчання в закладах загальної середньої освіти, 22 вересня фахівці (консультанти) ІРЦ взяли участь у засіданні команди психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами Немичинецької ЗОШ І-ІІ ст.

Засідання команди психолого-педагогічного суупроводу дитини з ООП Гвардійського НВК 

20 вересня фахівці (консультанти) ІРЦ взяли участь у засіданнях команд психолого-педагогічного супроводу дітей з ООП Гвардійського НВК. Команди супроводу опрацювали нормативно-правову документацію з питань організації інклюзивного навчання в новому навчальному році, розробили та затвердила три індивідуальних програми розвитку дитини.

Засідання команди психолого-педагогічного суупроводу дитини з ООП Стуфчинецької ЗОШ І-ІІІ ст.

20 вересня фахівці (консультанти) ІРЦ взяли участь у засіданні команди психолого-педагогічного супроводу дітей з ООП Стуфчинецької ЗОШ І-ІІІ ст. Команда супроводу опрацювала нормативно-правову документацію з питань організації інклюзивного навчання в новому навчальному році, розробила та затвердила індивідуальну програму розвитку дитини.

Засідання команди психолого-педагогічного суупроводу дитини з ООП Стуфчинецької ЗОШ І-ІІІ ст.


19 вересня 2022 року відбулося засідання команди психолого-педагогічного супроводу дитини з особливими освітніми потребами Стуфчинецької ЗОШ І-ІІІ ст. На засіданні було визначено основні завдання команди супроводу, а також складено та обговорено індивідуальну програму розвитку дитини на 2022-2023 навчальний рік.

Інструктивна нарада

5 вересня 2022 р. фахівцями (консультантами) ІРЦ було проведено інструктивну нараду з керівниками і асистентами вчителів закладів загальної середньої освіти Гвардійської та Лісовогринівецької ТГ. Розглянуто основні питання щодо організації інклзивного навчання, педагогічного патронажу, складання індивідуальної програми розвитку дитини та роботи команди психолого-педагогічного супроводу закладу освіти у новому 2022-2023 навчальному році.


Семінар - практикум

10 травня 2022 р. фахівці (консультанти) "Інклюзивно-ресурсного центру" Гвардійської с/р Хмельницької області, за участю начальника відділу освіти, молоді та спорту, культури та туризму Олександра АТАМАНЧУКА, провели семінар-практикум "Організація інклюзивного навчання в закладах дошкільної освіти" для керівників ЗДО Гвардійської ТГ. Учасники семінару опрацювали нормативно-правову базу з питань інклюзивної освіти та особливості організації інклюзивного навчання відповідно до рівнів підтримки.

 Семінар - практикум

03 травня 2022 р. фахівці (консультанти) "Інклюзивно-ресурсного центру" Гвардійської с/р Хмельницької області провели семінар-практикум "Організація інклюзивного навчання в закладах дошкільної освіти" для керівників ЗДО Лісовогринівецької ТГ. Учасники семінару опрацювали нормативно-правову базу з питань інклюзивної освіти та особливості організації інклюзивного навчання відповідно до рівнів підтримки.

Навчальні посібники «Мінна безпека не без ПЕКа» та «Безпечний Пекосвіт»

В рамках виконання програм та заходів, спрямованих на підвищеннярівня обізнаності серед різних вікових груп населення, щодо небезпеки від мінта ВНП, навчання правильному поводженню з ними у небезпечних ситуаціях Мінреінтеграції забезпечено виготовлення навчальних посібників у виглядікоміксів для дітей «Мінна безпека не без ПЕКа» та «Безпечний Пекосвіт» (далі -навчальний посібник), які було розміщено в мережі Інтернет для безкоштовногозавантаження за посиланнями:

 https://www.ranok.com.ua/info-prazdnichnyeraskraski-kniga-3-snegurochka-5640.html та https://www.ranok.com.ua/infobezpechniy-pekosvit-34684.html відповідно.


Навчальні посібники отримали схвалення від ДНЗ «Інституту модернізації
змісту освіти» для використання в освітньому процесі.

Семінар-практикум

"Організація інклюзивного навчання в закладах загальної середньої освіти"

26 квітня фахівці (консультанти) ІРЦ Гвардійської сільської ради провели семінар-практикум для керівників закладів загальної середньої освіти Гвардійської та Лісовогринівецької ТГ.

28 грудня   відбулася нарада Міністерства освіти і науки України із директорами інклюзивно-ресурсних центрів, з питань визначення рівня підтримки дітей з ООП в освітньому процесі, які навчаються інклюзивно. 

Інструктивно-методична нарада

28 грудня фахівці ІРЦ провели інструктивно-методичну нараду із членами команд психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами освітніх закладів Лісовогринівецької та Гвардійської ТГ. Під час наради обговорено питання щодо визначення рівня підтримки у зв'язку з прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 15 вересня 2021 року № 967, складання ІПР, а також узгоджено графік засідань команд психолого-педагогічного супроводу.

Рішення Хмельницької обласної ради від 21 грудня 2018 року № 44-23/2018 "Про Стратегічний план розвитку мережі закладів загальної середньої освіти - об'єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Хмельницької області"

Завантажити

https://drive.google.com/file/d/1qfYLfPQSs20Um1e46uPezQ5-uIQ2FY4f/view 

Всесвітній день 

української хустки


МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ

Відповідно до наказу від 26.11.2021 № 20 по ІРЦ «Про затвердження заходів з відзначення Міжнародного дня людей з інвалідністю» в ІРЦ були проведені такі заходи: урок доброти «Дивіться на нас, як на рівних»; перегляд презентації на тему «Українські спортсмени параолімпійських ігор», організовано перегляд мультфільмів про дітей з ООП «Подарунок», «Соловейко з одним крилом» для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, а для дітей середнього шкільного віку - короткометражний фільм «Інвалід».

Участь фахівців ІРЦ в засіданні команди психолого-педагогічного супроводу дітей з ООП Гвардійського НВК (15.09.2021)

Участь фахівців ІРЦ в засіданні команди психолого-педагогічного супроводу дітей з ООП Стуфчинецької ЗОШ І-ІІІ ст. 

Лісовогринівецької ОТГ (13.09.2021)

Участь у команді 

психолого-педагогічного супроводу

31 травня 2021 року Руслана ГАЛАЙДА, практичний психолог ІРЦ взяла участь у підсумковому засіданні команди психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами Гвардійського НВК. Учасники засідання обговорили проблеми та перспективи роботи з дітьми з ООП, та накреслили подальший план роботи на наступний рік.

Семінар вчителів - реабілітологів ІРЦ

5 травня 2021 р. відбувся семінар вчителів-реабілітологів, організований Департаментом освіти і науки Хмельницької обласної державної адміністрації. Під час роботи семінару учасники ознайомилися із особливостями корекціної роботи вчителя-реабілітолога з дітьми, які мають порушення зору та розлади аутистичного спектру. Олена Боднар, директор ІРЦ ознайомила учасників із матеріально-технічним забезпеченням центру, а Ольга Молчанюк, вчитель-реаабілітолог презентувала досвід роботи щодо проведення корекційно-розвиткових занять із дітьми з розладами аутисничного спектру. 

Семінар практичних психологів та асистентів вчителів


18.03.2021р. відбувся семінар для практичних психологів та асистентів вчителів закладів освіти з інклюзивним навчанням, на тему «Психологічний супровід дітей з особливими освітніми потребами. Формування толерантного ставлення до дітей з ООП. Рівні права для всіх». Олена БОДНАР, директор ІРЦ ознайомила учасників із особливостями формування толерантного середовища у закладі освіти, а Руслана ГАЛАЙДА, практичний психолог ІРЦ розкрила роль педагога у формуванні толерантного ставлення у дітей.   

Підвищення професійного рівня вчителів-реабілітологів

17.03.2021 відбувся онлайн семінар-практикум для фахівців інклюзивно-ресурсних центрів (вчителів-реабілітологів), на тему «Актуальні проблеми реабілітації дітей з особливими освітніми потребами: практичний аспект».

Тренувальний онлайн семінар

10.03.2021 р. відбувся тренувальний онлайн семінар для практичних психологів ІРЦ, організований Обласним ресурсним центром підтримки інклюзивної освіти, на тему: "Особливості використання сучасних діагностичних методик у роботі практичних психологів ІРЦ". Практичні психологи, які стали користувачами психодіагностичних методик WISK-IV, Leiter - 3, Conners - 3, PEP - 3 та CASD поділилися досвідом роботи з даними методиками. Доповідачами на семіенарі стали також і фахівці нашого центру. Олена БОДНАР, директор ІРЦ, тренер з навчання психодіагностичним методикам в Хмельницькій області розповіла про теорію та практику сучасник методик психолого-педагогічного оцінювання дітей з особливими освітніми потребами, а Руслана ГАЛАЙДА, практичний психолог ІРЦ ознайомила учасників семінару із методикою Leiter - 3.

Творчий звіт вчителя-реабілітолога ІРЦ

"Люби дитину, вір у неї, знай, розумій її" 

4 березня 2021 р. Ольга МОЛЧАНЮК, вчитель-реабілітолог ІРЦ презентувала свій досві роботи у міжатестаційний період. Вчитель працює над проблемою "Корекція деформацій стопи у дітей молодшого дошкільного та молодшого шкільного віку". Ольга Василівна постійно підвищує свій професійний рівень та педагогічну майстерність.

Робота Хмельницького районного інклюзивно-ресурсного центру Гвардійської сільської ради в умовах адаптивного карантину

В Хмельницькому районному інклюзивно-ресурсному центрі Гвардійської сільської ради, на період адаптивного карантину, організовано роботу з дотриманням вимог Постанови Головного державного санітарного лікаря України від 22.08.2020 №50. 

Центром створені всі необхідні умови для роботи з дотриманням протиепідемічних норм, а саме, закуплено:

  • дезінфікуючі засоби для дезінфікування рук, робочих поверхонь та роздаткового матеріалу;
  • дезінфікуючі засоби для миття підлоги;
  • рукавички;
  • медичні маски;
  • інфрачервоний термометр;
  • рідке мило, паперові рушники, відра з кришками для збору використаних засобів індивідуального захисту.

       Розроблено інструкцію щодо роботи працівників в умовах карантину. Проводиться температурний скринінг працівників центру та відвідувачів із занесенням даних у відповідний журнал.

З метою уникнення великого скупчення людей комплексна оцінка розвитку дитини та корекційно-розвиткові заняття   проводяться за індивідуальним графіком. 

Засідання круглого столу на тему "Роль асистента вчителя в організації інклюзивного навчання"


31 жовтня 2019 року на базі Хмельницького районного інклюзивно-ресурсного центру Гвардійської сільської ради відбулося засідання круглого столу на тему "Роль асистента вчителя в організації інклюзивного навчання". В обговоренні даної теми, у визначенні існуючих проблем та шляхів їх вирішення взяли участь 10 асистентів вчителів інклюзивних класів та фахівці центру.

Семінар-практикум на тему "Розвиток інклюзивної освіти: досягнення науки і проблеми практики" 

11 жовтня 2019 року на базі Хмельницького районного інклюзивно-ресурсного центру Гвардійської сільської ради проведено семінар-практикум на тему "Розвиток інклюзивної освіти: досягнення науки і проблеми практики"

Інструктивно-методична нарада для директорів

 інклюзивно-ресурсних  центрів

3 вересня на базі Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відбулася інструктивно-методична нарада для директорів інклюзивно-ресурсних центрів з питань організації роботи на 2019-2020 навчальний рік.

Семінар-нарада на тему "Особливості діагностичного вивчення дітей з особливими освітніми потребами". 

25 березня 2019 року на базі Хмельницького районного інклюзивно-ресурсного центру було проведено семінар-нараду на тему "Особливості діагностичного вивчення дітей з особливими освітніми потребами". В роботі семінару взяли участь практичні психологи та вчителі-логопеди. Учасники семінару ознайомилися із особливостями обстеження дітей з ООП, сучасними методиками та корекційним обладнанням центру.

Хмелницький районний інклюзивно-ресурсний центр Гвардійської сільської ради розпочинає свою робооту

                          "Нова українська школа: старт реформи, участь"
                       Форум освітян Хмельницького району

29 серпня 2018 року відбувся освітній форум Хмельницького районного відділу освіти, кільтури, молоді та спорту, в якому взяли участь заступник голови районної ради Ізбінський Максим Іванович, начальник відділу Шеремета С.О., дитектор ІРЦ Данильчук Н.П.та керівники освітніх закладів району.

Облаштування приміщень Хмельницького районного інклюзивно-ресурсного центру Гвардійської сільської ради


Тренінг для тренерів з питань інклюзивної освіти "Наставництво" м. Запоріжжя

      Інклюзивна освіта в Україні стала невід'ємною частиною державної програми по створенню умов для якісного навчання дітей з особливими освітніми потребами. У рамках соціальної програми «Інклюзивна освіта - рівень свідомості нації» 14 березня - 16 березня 2018 року в м. Запоріжжя відбувся спеціалізований тренінг для представників регіонів, які підписали Меморандум про співпрацю, а також регіонів, які долучаються до цієї програми у 2018 році (Волинська, Сумська, Хмельницька області). Спеціалісти Хмельницького районного інклюзивно-ресурсного центру Гвардійської сільської ради (директор ІРЦ Н.Данильчук та практичний психолог О. Боднар) увійшли до складу робочої групи від Хмельницької області. Під час тренінгу учасники ознайомились із нормативно-правовим забезпеченням реалізації інклюзивного навчання в Україні, організацією корекційно-розвиткової роботи, складанням та реалізацією індивідуальної програми розвитку дитини з особливими освітніми потребами, а також аспектами професійної діяльності асистента учителя в інклюзивному навчальному класі.

Зустріч працівниців Хмельницького районного інклюзивно-ресурсного центру з батьками учнів Гвардійського НВК

6 березня 2018 року на базі Гвадійського НВК відбулась зустріч працівників Хмельницького районного інклюзивно-ресурсного центру та батьків. Під час зустрічі батьки та діти мали можливість поспілкуватись з вчителем-логопедом, вчителем-дефектологом та практичним психологом. Працівниками центру були надані індивідуальні консультації батькам щодо особливостей психофізичного розвитку, організації навчально-виховного процесу дітей з особливими освітніми потребами, логопедичного та психологічного супроводу.

27 лютого 2018 року на базі відділу освіти, молоді та спорту Хмельницької райдержадміністрації відбулася інформаційно-методична нарада із завідувачами (директорами) закладів дошкільної освіти Хмельницького району/ОТГ, у роботі якої взяла участь директор Хмельницького районного інклюзивно-ресурсного центру Гвардійської сільської ради...

Створено за допомогою Webnode
Створіть власний вебсайт безкоштовно! Цей сайт створено з допомогою Webnode. Створіть свій власний сайт безкоштовно вже сьогодні! Розпочати